Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Antep Fıstığı Hasat Dönemi
Güneydoğu Anadolu Bölgesi, çiftçilerin en önemli geçim kaynaklarından biri olan Antep fıstığında hasat dönemi resmen başladı. Bu değerli ürün, bölgede ‘yeşil altın’ olarak adlandırılmakta ve tarım ekonomisinde kritik bir rol oynamaktadır.
Taban Fiyat İsyanı
Bu yıl ‘var yılı’ olması nedeniyle, 42 milyon fıstık ağacının bulunduğu bölgede yaklaşık 400 bin ton fıstık hasat edilmesi bekleniyor. Ancak, Antep fıstığının fiyatları, çiftçileri hayal kırıklığına uğratan bir durumla karşı karşıya. Gaziantep’in en fazla Antep fıstığı yetiştiren ilçelerinden biri olan Karkamış’ta, Ziraat Odası Başkanı İdris Bozkurt, fıstık fiyatlarının çekirdek fiyatlarıyla neredeyse eşitlendiğini belirtti.
Çekirdek ile Aynı Fiyat
Bozkurt, Antep fıstığındaki maliyetlerin önemli ölçüde arttığını, fakat satış fiyatlarının geçen yılın bile altında kaldığını ifade etti. “Yeşil altın olarak adlandırdığımız bu değerli ürün, artık o özelliğini yitirdi. Mevsimlik kabak çekirdeği ve ayçiçeği çekirdeği fiyatlarının bile altında kaldı,” dedi. Çiftçiler olarak bu durumu sorguladıklarını ve haklarını aramak için bir araya geldiklerini vurguladı.
- Baklavalık boz fıstık ürününün şu anda 90-100 TL arasında satıldığını,
- Geçen yıl bu fiyatın 115 TL’ye kadar çıktığını,
- Fakat şu anki fiyatların, maliyetin bile altında olduğunu belirtti.
Bozkurt, “Mazot, gübre ve işçilik gibi girdi maliyetlerimiz sürekli artarken, 20 yıldır emek vererek büyüttüğümüz fıstık ağaçlarımızın ürünlerine zam gelmemesi kabul edilemez,” şeklinde konuştu.