Instagram Yasağının Ekonomik Maliyeti
İPA Başkanı Buğra Gökçe, X hesabı üzerinden yaptığı açıklamalarda, Instagram yasağının Türk ekonomisine olan etkilerini çarpıcı bir şekilde ortaya koydu. Gökçe, Instagram’ın kapalı kalmasının Türkiye’ye günlük maliyetinin tam olarak 1,9 milyar lira olduğunu vurguladı. Bu bağlamda, ““Kamuda Tasarruf Paketi”nin toplam boyutu 100 milyar liraydı. Eğer Instagram sadece 52 gün kapalı kalırsa, Türkiye tasarruf paketi kadar zarar edecek” şeklinde bir ifade kullandı.
Gökçe, Instagram yasağının en fazla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya gibi büyük şehirlerin ekonomilerini olumsuz etkileyeceğini belirtti. E-ticarete darbe vuran bu kararla ilgili önemli bilgiler de paylaşan Gökçe, durumu şu şekilde özetledi:
- “YASAK HER GÜN TÜRKİYE’Yİ YOKSULLAŞTIRIYOR”
- “Yasaklanan Instagram, Yoksullaşan Türkiye! Instagram’ın kapalı kalmasının Türkiye ekonomisine günlük maliyeti: 1,9 milyar lira.
- “Kamuda Tasarruf Paketi”nin toplam boyutu 100 milyar liraydı. Eğer Instagram yalnızca 52 gün kapalı kalırsa, Türkiye tasarruf paketi kadar zarar edecek.”
- Instagram’a konulan yasak, en çok İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’nın ekonomilerini olumsuz yönde etkileyecek.
Gökçe, Ticaret Bakanlığı’nın 2024 yılında e-ticaret hacminin 3,4 trilyon Türk lirası ve işlem sayısının da 6,67 milyar adet olacağına dair öngörülerde bulunduğunu belirtti. 2023 yılında inşaat sektörünün gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) içindeki payı %5,6 iken, e-ticaret hacminin (E-GSYH) GSYH içindeki payı %6,8 olarak kaydedildi. Aynı yıl, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya, e-ticaret faaliyetinde bulunan işletmelerin en çok bulunduğu ilk 5 il olarak öne çıktı.
En fazla kargo alan il, İstanbul olurken, onu Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Kocaeli takip etti. Türkiye’de e-ticaretten en fazla kargo alan ilçe ise Ankara’nın Çankaya ilçesi oldu.
Instagram yasaklarından en çok etkilenecek işletmelerin başında ise KOBİ’ler geliyor. 2023 yılında KOBİ’ler, e-ticarete yönelerek reklam ve pazarlama faaliyetlerini artırarak işletmelerini büyütmeyi hedefliyordu. Ancak, konulan yasakların devam etmesi durumunda sermaye birikimi yetersiz olan KOBİ’lerin işletmelerini kapatmak zorunda kalacakları öngörülüyor.
Sonuç: Verilere bakınca şu soruyu sormak kaçınılmaz: Bu ceza Instagram’a mı verildi, yoksa Türkiye’ye mi? Instagram’a erişim yasağı uzadıkça Türkiye ekonomisi yara alıyor, Türk şirketleri daha az satış yapıyor ve Türkiye’deki işletmeler zarar ediyor. Bu çağda ölçmeden, tartmadan ve hukuka aykırı bir şekilde atılan adımların bedelini yalnızca halkımız ödüyor. Instagram yasağı her gün Türkiye’yi yoksullaştırmaya devam ediyor.”