Bilim Heyeti ve Lise Öğrencileri Antarktika Seferine Yola Çıktı
İstanbul Havalimanı’ndan THY Uçağıyla Başlayan Yolculuk
İstanbul Havalimanı’ndan kalkan bir Türk Hava Yolları uçağıyla Brezilya’nın Sao Paulo kentine hareket eden 20 kişilik bilim heyeti ve 3 lise öğrencisinden oluşan ekip, uzun bir yolculuğun ardından Antarktika’nın King George Adası’na ulaşacak.
—
TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Açıklama Yaptı
TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, havalimanında yaptığı açıklamada ekip olarak sefere hazır olduklarını belirtti.
—
22 Farklı Bilim Projesi ve 30-35 Gün Sürecek Sefer
Antarktika’ya varışlarının ardından bilimsel çalışmalara başlayacaklarını ifade eden Prof. Dr. Özsoy, 30-35 gün sürecek seferde 22 farklı bilim projesi üzerinde çalışacaklarını ve hava koşullarına bağlı olarak çalışmalarını sürdüreceklerini dile getirdi.
—
Giyilebilir Teknoloji ve Milli İmkanlarla Geliştirilen Ekipmanlar
Ekip, Antarktika’da geliştirilen milli imkanlarla enerji depolama sistemleri ve GNSS istasyonu gibi teknolojileri deneyecek. Ayrıca, lise öğrencileri tarafından geliştirilen giyilebilir teknolojiler de seferde test edilecek.
—
TÜBİTAK Başkanı ve Sanayi Bakanı’ndan Destek
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bilim heyetiyle sefer öncesi internet üzerinden görüntülü toplantı gerçekleştirdi. Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “20’si Türk, 4’ü yabancı olmak üzere sefere katılan 24 bilim insanı 22 farklı proje üzerinde çalışacak” ifadelerini kullandı.
—
Türk Bilim Araştırma Üssü Kurma Hedefi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Antarktika’da kurulacak Türk Bilim Araştırma Üssü için çalışmaların devam ettiğini ve Türkiye’yi Antarktika Antlaşmalar Sistemi içinde asli üye yapma hedefi olduğunu belirtti.